Scouting Pater Bleijs
Kapel in 't Zand | Roermond

Scouting Pater Bleijs

van 1946 t/m 2022

Een historisch overzicht

Oprichting

Op 30 augustus 1945 verzamelt een groep oud-Jonge Wachters zich bij het graf van Pater Bleijs, een verzetsheld en vriend van Prins Bernhard. Pater Bleijs is 15 dagen eerder overleden, en bij zijn graf wordt besloten om, nu de oorlog voorbij is, weer te starten met bijeenkomsten. Men besluit dit te doen onder de vlag van de – toen nog – Katholieke Verkenners. Ter ere van hun verzetsheld zal de nieuwe groep zijn naam krijgen, en zo wordt uiteindelijk op 15 februari 1946 de Pater Bleijsgroep opgericht. 

Opstart en groei

Onder leiding van Frans Aben worden twee groepen opgestart: een onder leiding van Frans Munnicks en een onder leiding van Harry van de Beek. Enkele maanden later, op 27 mei 1946, komt daar een derde groep bij onder leiding van Sjra Naus. 

Frans Munnicks, een bekende vanuit de Jonge Wacht en tevens behulpzame verzetsvriend van Bleijs, zorgt op 8 augustus 1947 voor de officiële inschrijving bij de Katholieke Verkenners, waarmee de Pater Bleijsgroep aangesloten is bij de Nationale Padvindersraad, tegenwoordig bekend als Scouting Nederland. 

Al snel wint de groep aan naamsbekendheid en populariteit, en ontstaat er naast de reeds draaiende drie Verkennersgroepen een behoefte aan een Welpenhorde. Hiervoor zijn al akela’s uit de eigen wijk in opleiding, maar om toch snel te kunnen beginnen wordt de hulp gevraagd van de Christoffelgroep uit het centrum van Roermond. Zo wordt begin 1947 de eerste welpenhorde opgestart. Nog geen jaar later komt er een tweede horde bij, met de inmiddels opgeleide akela’s als leiding. 

Naast de Welpen en Verkenners wordt er ook nog een Stamgroep opgericht. Deze Lodewijkstam – vernoemd naar de verzetsnaam van Bleijs – komt in 1954 in het nieuws nadat ze het Verkennersrecord voor de langste touwbrug verbreken. 

Overige belangrijke gebeurtenissen

1954 – De groep betrekt voor het eerst een eigen hoofdkwartier, een nieuw gebouw achter de Alfonsusschool. 

1955 – De Lodewijkstam loopt voor het eerst met het Mariabeeld mee in de Sluitprocessie van de Kapel in ‘t Zand, een traditie waar nog jaarlijks aan bijgedragen wordt. 

1959 – Tijdens een zomerkamp overlijdt Frans Aben op 45-jarige leeftijd onverwacht aan een hartverlamming. Het overlijden van deze langdurig drijvende kracht van de groep zal een triest dieptepunt in de geschiedenis van de groep blijken. Frans wordt door leiders van de Pater Bleijsgroep onder een erewacht van verkenners naar zijn begraafplaats gebracht. 

1960 – De Pater Bleijsgroep wordt uitgebreid met een verkenners-drumband. 

1969 – Vertrekkend akela Margo Hendrix ontvangt de Gouden Jacobsstaf voor haar bijdrage aan de Verkennerij. Ook Sjra Wulms ontvangt dit jaar deze onderscheiding. 

1979 – De eerste groep meiden wordt toegelaten bij de Pater Bleijsgroep. Nog datzelfde jaar worden ze geïnstalleerd. 

1983 – Jo van Rijnsoever ontvangt het Zilveren Waarderingsteken. 

1992 – Henny Giesberts ontvangt het Zilveren Waarderingsteken. 

1995 – 50 jaar na het overlijden van Pater Bleijs wordt tijdens een herdenkingsceremonie een koperen plaquette onthuld. Deze hing eerst bij de graven van Pater Bleijs en Pater Van de Heuvel, maar is verplaatst naar de gevel van de Kapel. 

1997 – Verkenners halen voor het eerst het Vredeslicht op in Eupen. Dit licht wordt jaarlijks in Bethlehem ontstoken en over de wereld verspreid. Een traditie ontstaat voor de Pater Bleijsgroep, die standhoudt tot 2015. 

2021 – De Pater Bleijsgroep viert haar 75-jarig jubileum

2022 – De Pater Bleijsgroep ontvangt de Koninklijke Erepenning ter ere van haar 75-jarig jubileum (De uitreiking hiervan was een jaar vertraagd i.v.m. de impact van COVID-19)